Skip to content →

ArtEZ & Ondernemen – Huisblogger – 3

Voor ArtEZ & Ondernemen (http://ondernemen.artez.nl/) schrijven wij dit jaar 5 blogs over wat er met ons gebeurd in het jaar na ons afstuderen. Lees hier blog 3:


In onze vorige blog vertelde wij over hoe wij bezig zijn met het bouwen van ons huis. Dit is zo langzamerhand ingericht en zijn wij klaar om mensen uit te nodigen of zelf op avontuur te gaan en een plek te hebben om op terug te vallen.

2016 ging intens en heftig van start. Onze agenda’s zaten bomvol en wij reisden veel voor verschillende opdrachten. Van Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam tot Ladies Dance in Keulen. Het voelde of wij het eerste half jaar na het afstuderen een elastiek steeds meer op spanning brachten en die vervolgens in 2016 los lieten. Met een sneltreinvaart zijn we van start gegaan en is het einde nog lang niet in zicht. Heerlijk vinden wij dat. Elke dag is anders, in elk moment wordt er iets anders van ons gevraagd. Zo kunnen wij continue onverwachts, spontaan en flexibel zijn. Ook wordt het zo nooit saai en dagen wij elkaar elke keer opnieuw uit. Graag zoomen wij met jullie in op een paar mooie momenten van de afgelopen tijd.

by BY - Collectie Arnhem

Collectie Arnhem

Het jaar begon sprankelend met de diversen kleuren en stoffen tijdens de show ‘FLUX/REFLUX’ van Collectie Arnhem. De derdejaars studenten van de bacheloropleiding Fashion Design creërden met de hele klas een collectie die geshowd werd op 19 januari in Amsterdam. Voor deze collectie maakten wij de catwalk choreografie. Het was een uitdaging om sprankelende en spannende routes te bedenken die wel makkelijk genoeg zijn om binnen 20 minuten aan te leren. Deze opdracht was voor ons uitdagend, omdat hier geen wilde dansjes getoond moesten worden maar echter door middel van minimalistische accenten veranderingen ontstonden in de gewone looproutes. Uiteindelijk hebben wij een niet te peilen maar wel structurele routine neergelegd, geïnspireerd op de visie van deze collectie en de uitwerking van het ontwerp. Voor ons is het wel een uitdaging om in andere werelden te kunnen werken en functioneren. Inhoudelijk zijn wij grote fans van de modewereld en raken ontzettend enthousiast van stoffen, kleuren en patronen op het lijf. Maar de houding om de inhoud heen spreekt ons minder aan. Wij hebben wel een droombeeld; graag willen wij met een ontwerper een ontzettend geweldige performance-catwalk show neerzetten binnen de modewereld, zonder gedoe en drama.

by BY - MBFWA

Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam

Naast Collectie Arnhem bezochten wij de Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam. Ons doel was het kijken naar actuele mode verschijnselen, de bewegende beelden die gecreërd worden en de wereld er om heen. Dit was puur ter inspiratie voor ons creatieve brein.

by BY - Ladies Dance

Ladies Dance

In Keulen werd het tien jarige bestaan van Ladies Dance gevierd, een evenement wat opgericht is door Daniela Rodriguez, docent aan de Sport Hogeschool Keulen voor dans en beweging. Centraal in dit evenement staat hier de urbane danscultuur en de toegankelijkheid en gelijkwaardigheid van de vrouw. Yuliya heeft hieraan vanaf het begin in 2006 meegewerkt in de vorm van concept ondersteuning en dans docent. Gender en genderrollen zijn een actueel onderwerp in de maatschappij, maar ook in de urbane cultuur. Ook Daniela was met dit onderwerp bezig en heeft in het kader van Ladies Dance een man-vrouw evenement georganiseerd, waarvoor by BY werd uitgenodigd. Tijdens dit evenement werden verschillende dans workshops gegeven, zoals Newstyle Shuffle en Salsa, waar voornamelijk stereotype man-vrouw rollen werden aangenomen. Onze taak was om een contactimprovisatie workshop te geven waar geen genderverhouding aanwezig was. Man of vrouw, dat maakte niets uit, de verhouding tussen twee dansers was evenredig. Als volgende stap gaan wij een verdere samenwerking aan met Daniela Rodrigues. Wij gaan zorgen voor een artistieke diepgang binnen haar evenement. Dit gaan we doen aan de danstheorie vanRodolf von Laban, inzoomend op de man-vrouw rollen en danskwaliteiten in urbane dans. Deze onderwerpen sluiten mooi aan bij ons afstudeeronderzoek over imagovorming bij jongvolwassenen aan de hand van genderrollen en aankleding.

by BY - De Oploop

De Oploop

Door de organisatie Cultuurmij Oost werden wij uitgenodigd om tijdens het evenement De Oploopin Ulft een deel van onze afstudeerperformance te laten zien en daarnaast of wij antwoorden wilde geven over talentontwikkeling. Zo gezegd zo gedaan. Dit evenement was voor ons een goede gelegenheid om onszelf neer te zetten in het zakelijke werkveld en te netwerken, wat er gewoon bij hoort in de wereld waarin wij zitten.

by BY - Nieuwe Arnhemse Krant

Nieuwe Arnhemse Krant

Victor Klijsen fotografeerde ons voor de laatste editie van de Nieuwe Arnhemse Krant. Victor is een enorm inspirerende modeontwerper en een fantastische fotograaf. Iemand die al lang een goede bekende is binnen ons kunstcollectief en waarmee wij nog prachtige samenwerkingen mee gaan hebben.

Nadat wij deze ervaringen hebben mogen beleven, gaan wij natuurlijk door. Zo zijn wij gevraagd voor verschillende projecten, hebben wij gesoliciteerd voor festivals en creëren wij nieuwe werkplekken. Een avontuur wat pas net begonnen is en nog lang niet klaar is. Wij gaan dit avontuur volledig aan!

http://ondernemen.artez.nl/2016/03/by-by-huisblogger-update-3/

Published in NEWS