Skip to content →

ArtEZ & Ondernemen – Huisblogger – 4

Voor ArtEZ & Ondernemen (http://ondernemen.artez.nl/) schrijven wij dit jaar 5 blogs over wat er met ons gebeurd in het jaar na ons afstuderen. Lees hier blog 4:


Keuzes keuzes keuzes keuzes.
Dat er keuzemogelijkheden zijn, blijkt een privilege. Meestal, maar niet altijd. Elke beslissing levert een nieuwe weg op, die niet altijd even helder is. Het blijft altijd spannend of de keuze die gemaakt is, de juiste keuze is geweest. Maargoed, keuzes maken, bestaat daar het leven niet uit?

Wanneer de tijd voorbij is gevlogen, hebben wij de afgelopen maanden twee mooie hoogtepunten mogen ervaren als makers en organisatoren. In vergelijking met onze voorgaande blogs, waar wij erg druk waren met het opbouwen en inrichten van ons huis, zijn we nu bezig waar by BY voor staat. Namelijk het creëren van kunst en samenbrengen van mensen. Zo maakten wij een nieuwe interdisciplinaire performance/installatie ‘TYCK TYCK’ tijdens Art Release en organiseren wij elke laatste zondag van de maand een cultureel spektakel; ‘Club Vrijdag Op Zondag’ in Café Vrijdag in Arnhem. Het voordeel van deze twee projecten is de veelzijdigheid van rollen, waar wij induiken en uitspringen.

Art Release is een kunstfestival wat voor het eerst in Arnhem plaatst vond in de maanden februari en maart. Op verschillende plekken, zoals Stella by Starlight, Tape en Koffiekaffeetje, toonden wij onze aftermovie van onze afstudeerperformance ‘DansLAB: X and/or Y’. Een interdisciplinaire zoektocht naar imagovorming, werkend vanuit genderrollen en aankleding binnen de dans. Maar op 19 maart 2016 toonden wij voor het eerst onze interdisciplinaire performance/installatie ‘TYCK TYCK’. Een beleving die de man en vrouw in tijd plaatst. Voor deze productie hebben wij drie verschillende ruimtes gecreëerd in de Havenloods in Arnhem. Drie ruimtes waar verschillende menselijke installaties onstonden met betrekking op tijd. In elke ruimte was een man en een vrouw te zien die een abstract beeld schetste. Wij werkten met twee muzikanten, een oudere man van 70 jaar, een jonge danseres van 11 jaar en twee performers. Een divers gezelschap die bewogen in de beeldende installaties. Grappig dat de regels van deze performance totaal veranderen; omdat er mensen te zien zijn, wordt er gebruik gemaakt van de regels die behoren tot een voorstelling. Daarnaast is het een beeldende installatie waar het publiek vrij was om te kijken en te blijven hoe lang die dat wilde. Hoe daar uiteindelijk mee om werd gegaan is enorm interessant. Iedere toeschouwer maakte een ander verhaal/ verbinding van de drie scenes, omdat aan hun de keuze was welke ruimte zij als eerst betreden en hoe lang zij hierin willen blijven. Een experiment over keuzes maken, waardoor de beleving en interpretatie veranderd, vervaagt en ruimte open laat voor eigen interpretatie.

Club Vrijdag op Zondag is een nieuw initiatief van Café Vrijdag en ons (by BY). Wij zijn samen rond de tafel gaan zitten en bedachten een concept om elke laatste zondag van de maand een cultureel spektakel te organiseren in Café Vrijdag. Zo gezegd, zo gedaan. Wij zijn verantwoordelijk voor de programering van deze dag en vullen Café Vrijdag dus creatief in. Verschillende kunstenaars van diverse disciplines nodigen wij uit om hun werk te tonen in het café. Wij brengen de kunst naar het publiek aan de bar en onder het genot van een hapje en een drankje wordt er kunst gesnoven. Café Vrijdag wordt totaal uit de context getrokken, voor één dag in de maand, en het mooie is dat dan ALLES MOGELIJK IS. Na twee edities en een groeiend succes, nodigen wij u graag uit voor de volgende laatste zondag!

Na een terugblik, hier dan een vooruit blik:
De komende periode maken wij een nieuwe performance i.s.m. zangeres Annelie Koning, genaamd ‘VER-‘. Een interactieve performance die gaat over de verbinding van het rationeel nadenken en oordeelloos voelen, het hoofd en het lichaam. Het publiek wordt uitgedaagd om de performers te sturen in hun zoektocht naar contrasten en overeenkomsten. Keuzes moeten gemaakt worden om verder te kunnen, NU. Een interdisciplinair spektakel waar de grenzen worden vervaagd tussen dans, muziek en visueel beeld op locatie. Allereerst te zien bij Theatraal AM Waal in Nijmegen.

Daarnaast zijn wij erg actief met de educatie van dans en interdisciplinaire kunst binnen het Voortgezet Onderwijs. Zo geven wij workshops en coachen wij kunstprojecten binnen het onderwijs. Wat ook op de planning staat, zijn twee projecten in samenwerking met De Balletschool in Arnhem-Zuid. Wij creëren een dansfilm op locatie én daarnaast een performance voor Amzaf voor de twee selectie groepen. Dit doen wij met een professioneel team van kunstenaars om amateurs een ervaring in de kunstwereld te geven. Maar hierover meer in onze volgende en tevens laatste blog!

http://ondernemen.artez.nl/2016/04/by-by-huisblogger-update-4/

Published in NEWS